Vegan och volontär Thailand

Att vara vegan utomlands kan vara en utmaning i alla fall om man vill ha lagad mat på restaurang. I Thailand är den vanligaste veganska rätten Fried rice med grönsaker, kan vara svårt ibland att hitta annat men det stället jag ska beskriva här serverar en hel del annat gott.

Jag har besökt Thailands ö Ko Lanta och där i slutet på en försvenskad sandstrand ligger det en restaurang som heter Time for Lime www.timeforlime.net/. Den här restaurangen ägs av den norska kvinnan Junie Kovacs. En kär vän till alla hundar och katter på ön. Hon har nämligen startat ett hjälpcenter för de hundar och katter som far illa på ön. Många herrelösa djur drar sig mot restaurangerna för att få en chans att få lite mat från turisterna. Ägarna vet om att många skandinaver tycker att dessa djur är äckliga och därför är det vanligt att de som jobbar på restaurangerna gör illa djuren, tex genom att hälla het frityrolja på djuren för att de ska hålla sig borta. Junie såg behovet av hjälp hos katterna och hundarna och startade centret www.lantaanimalwelfare.com.

Restaurangen Time for Lime har en riktigt cool atmosfär och har en övervåning utan direkta väggar så det känns nästan som att man sitter i de stora omringade träden och äter. time for limeDe har en mycket väl komponerad meny, där du bestämmer någon av menyerna som i sig innehåller 5 eller 6 små rätter. Rätterna kommer in som på rullande band av mycket trevliga servitriser. Att få dessa helt veganska gick utan problem. På dagarna är Time for Lime köket med cirka 10 spishällar upptaget av skandinavier som går Time for Limes populära thailändska matlagningskurs. 

När jag var där bodde jag även på Time for Lime, de har en mysig gård med några sparsamt inredda bungalows. bungalows

På gården finns några av katterna som blivit räddade och de springer lösa eller ligger vid de limegröna hängmattorna som de finns gott om. I en hundgård kan du få gå in och hälsa på några av de hundarna som blivit räddade. Om du vill resa dit och bo där kan du även be att de hämtar dig från flygplatsen. I annat fall är det ganska enkelt att ta sig dit själv. 

Själva centret för katterna och hundarna ligger inte i anslutning till Time for Lime. Vill du besöka centret så ligger det lite högre uppför berget och där kan du även jobba volontärt och få boende och mat. Volontärerna kommer från hela världen och det är mycket trevlig stämning på centret. Centret är väldigt stort så om du bara vill besöka över dagen så finns det massor med katter som behöver kärlek och hundar som behöver promenader. Arbetet på centret går ut på att sterilisera katter och hundar på ön, vaccinationsprogram, behandla sjuka djur och se till att djuren får nya hem, du kan alltså adoptera ett djur därifrån. Det är såklart även en hel del kelandes och gosandes.

Priset för att bo i bungalowsen på Time For Lime är ganska billigt men beror lite på när på året du reser. Maten är lite dyrare än övrig mat, men håller en riktigt hög klass på både råvaror och tillagning. Det känns ändå bra att betala lite mer när man bor eller äter där eftersom man vet att vinsten går till att sponsra räddningscentret.

Så om du är djurvän och ska resa till Thailand så tycker jag verkligen du ska besöka denna gård. Passa på att bo där ett tag eller varför inte hela vistelsen, sätt dig i baren och hör vågorna mot klipporna på kvällen och njut av kanske världens snyggaste och godaste mojito!

Viktigt att tänka på:
Reagera inte negativt när djuren kommer i närheten när du sitter på restaurang. Oftast är det ingen fara med de djuren som kommer. Om du däremot ser ett djur som är skadat eller behöver hjälp och du befinner dig på ön så kan du kontakta centret och ta med dig djuret dit så de kan hjälpa djuret. Kom ihåg att alltid reagera om du ser någon göra illa ett djur. Det är alltid fel, oavsett kultur eller religion. 

Kolla in denna video https://vimeo.com/31063405, på slutet ser du hunden Sam springa på stranden, han med tre ben, som är den mest levnadsglada personlighet jag någonsin träffat. 

24 apr 2016

Comments powered by Disqus
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)