Travsport, en ödmjuk och rolig sport, eller?

Hästsporten är stor idag, riktigt stor. Framför allt travsporten.

Med spänd, euroforisk spänning ser man på när hästarna dundrar förbi, kraften känns i marken och det är förhoppningsvis rätt häst som vinner. Vackra, muskulösa hästar, som ger allt.

Hästen gillar ju att springa? Det är ett flyktdjur som med någon sekund från stillastående kan vara långt borta. Med en så fantastisk anatomi och rörelsemönster ser det ut som att hästen utan någon som helst ansträngning nästan svävande kan springa över ett fält. Hästen är ett djur som är anpassad för att gå flera mil per dag över mycket stora ytor. Många travhästar står i mycket små, fyrkantiga hagar. Många av dessa hästar utvecklar ovanor, som uppkommer av stress och inaktivitet.

Vad händer när hästarnas liv blandas med pengar?

Hur är det egentligen med elitsport? Är det hälsosamt? Många människort som tävlat i eliten säger att det inte är hälsosamt, risken för skador ökas enormt. Tur att man som människa kan säga till själv. Hur fungerar det när vi sätter in hästar i det systemet? De kan inte prata för sig själva. Är skador i denna sport ovanligt? Deras värde ligger i pengar hos många ägare. Värdet bestäms efter hur de presterar och drar in.

Vad händer med hästen när den haft sin karriär, då som pensionerad travhäst. Hästkött eller någon liten flickas dröm om egen häst kanske.

Är det sanna djurvänner vi hittar inom travsporten? Människor som sätter hästen i denna sport för hästens allra bästa? 

Har vi rätten att göra så mot hästen? Har inte hästen rätt att enbart leva för sin egen skull?

Nu ska jag tillägga att jag aldrig spelat på hästar någon gång i mitt liv men jag har själv gjort mycket fel med hästar, tränat travhästar och deltagit på tävlingar. Något jag ångrar fruktansvärt att jag gjort men inte kan få ogjort. Vad jag kan göra nu är i alla fall att väcka frågor som jag började ställa mig till andra. Jag vet att den här texten kommer göra många upprörda. Min tanke är dock inte att uppröra utan att väcka en tankeställning.

För mer information så har Djurens Rätt en sida här: http://www.djurensratt.se/for-att-hastar-ger-allt

vad jag även kan rekommendera är denna sidan för att se en annan bild av hästen och även dokumenterad bevismaterial över grymheten inom hästsport: http://www.hauteecole.ru/en/horse_revolution.php?sid=0&id=957

Det är hög tid nu att vi börjar använda vår intelligens på ett schysst sätt mot de andra djurarterna på denna jord.

 

 

 

29 apr 2015

Comments powered by Disqus
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)