Semlor

 veganska semlor

Godaste semlorna gör man själv och det är inte så svårt att få till riktigt goda semlor.

Oftast så går det bra att ta ett vanligt semmelrecept och bara byta ut mjölken mot havre eller sojamjölk, byta ut smöret mot margarin och hoppa över ägget. I Karolina Tegelaars kakbok Svenska Klassiker finns recept på veganska semlor. Här nedan får du mitt recept, dessa blir lite mindre semlor.

  • 1/2 paket jäst
  • 100gr mjölkfritt margarin
  • 3dl havremjölk(jag gör egen, se recept nedan)
  • 1msk socker
  • en nypa kardemumma
  • 8dl vetemjöl plus lite extra till utbakning
  • 2msk havregrädde till pensling
  • 250gr riven mandelmassa
  • 3msk havregrädde
  • ett paket alpro vispgrädde

Smula gästen i en bunke, smält margarinet med kardemumman och ha i havremjölk tills det blir fingertemperatur, slå detta över jästen, blanda tills det löst sig. Tillsätt socker och vetemjöl lite i taget och blanda tills du får en smidig deg. Låt jäsa under handduk i 40min. Baka ut degen och forma 18 bollar. Ställ dessa på bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa ytterligare 20min. Pensla med havregrädde. Grädda i ugnen i 15min. Låt sedan svalna. Skär bort locket på semlorna och gröp ur innehållet. Lägg innehållet i en bunke, tillsätt den rivna mandelmassan och havregrädden och blanda tills allt blandats ihop. Fördela blandningen jämt i varje semla. Vispa sojagrädden och spritsa eller klicka ut grädden på semmelbotten och lägg på locket. Pudra över florsocker och nu! bjud in dina kära semmelälskande vänner och njut av de godaste semlorna!

 vegansk semla

Jag älskar dessa små & rustiga semlor. Inte så fluffiga utan mer kompakta och med mycket fyllning. Fyllningen går att variera, vill du tex ha hallongrädde så tillsätt frysta eller helst torkade hallon i grädden, för chokladsmak så tillsätt någon tesked kakao i grädden.

 

 

 

5 feb 2015

Comments powered by Disqus
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)