Kan en vara feminist och samtidigt dricka mjölk?

"..ibland blir jag otroligt sugen på smör och ost. Så tänker jag på mina två egna förlossningar. Den extremt sköra tiden därefter. Den instinktiva, råa och ovillkorliga kärlek jag känt inför den lilla varelse som precis lämnat min kropp. Jag försöker sedan att föreställa mig hur det skulle ha kännts om någon skulle ha kommit och helt sonika lyft upp min bebis och försvunnit med den. Det räcker med att bara för en liten stund försöka frammana den desperationen, den bottenlösa sorgen och det gränslösa hatet. Sen är jag inte sugen på varken smör eller ost." 
Vackra tänkvärda rader citerat här ovan från min vän Jonna.

 

En ko föder sin kalv, efter det att hon i de allra flesta fall har hon blivit inseminerad, alltså en typ av övergrepp. Sedan när hon fött sin kalv sätts hennes mjölkproduktion igång som är avsedd för hennes kalv. Efter någon dag, eller direkt tas hennes kalv ifrån henne, för att det ska bli så mycket mjölk som möjligt till människorna. Kalven isoleras i en box på ca en kvadratmeter och får mjölk ur flaska. Närhet, värme och kärlek från sin mamma uteblir.

Alltså, en liten bebis tas ifrån sin mor. Detta är så långt från det naturliga som det går. Vi människor är inte ensamma om att ha medfödda starka moderskänslor som kommer med en födsel. Vi är inte över andra varelser. Vi är djur och fungerar mer eller mindre likt alla andra djur. Att ta en kalv från en ko leder till ett trauma för kon och ofta står hon och ropar efter sin kalv länge efter det. Inte nog med att hennes kalv nu tagits ifrån henne, nu tvingas hon producera mjölk resten av sitt liv och kanske emellanåt föda en ny kalv som också den ska tas ifrån henne.

Kon mjölkas det maximala av det hon kan producera och den dagen hon inte längre kan producera bra då dödas hon. Nu har det inte ens nämnts de sjukdomar och problem som kommer med att stalla upp en ko under stillsamt liv och pressa hennes mjölkproduktion som är allt ifrån naturligt, för kor fungerar precis som vi människor, vi producerar bara mjölk så länge våran bebis behöver, sedan avtar det. En ko förtjänar liksom vi, att enbart få finnas till för sin egen skull och inte utnyttjas på något sätt. 

Så för att svara på frågan på detta inlägg, nej, man kan inte vara feminist och samtidigt dricka mjölk. Inte heller vara djurvän.

Känner man för att dricka mjölk och tycker det är svårt att sluta så finns mängder med alternativ! Mandelmjölk, havremjölk, sesammjölk, sojamjölk, hasselnötsmjölk bland annat. Men vatten funkar lika bra det med.

Nu kom inte de negativa konsekvenserna rent hälsomässigt av att dricka mjölk med.. som riskerna att få cancer, osteoporos, hjärt- och kärlsjukdomar.. men det känns som att dessa argument inte behövs. Att mjölken tillhör en kalv räcker, därmed punkt. 

 

Bild tagen från http://djurfabriken.se/mjolkfabriken 

 

Källor och fler vettiga artiklar;
http://www.peta2.com/blog/feminism-dairy-milk/

http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/kor-kalvar-tjurar/hanteringen-av-mjolkkalvar

http://www.djurensratt.se/sites/default/files/rapport_valkommen_till_varlden_0.pdf

http://djurfabriken.se/mjolkfabriken

23 jan 2016

Comments powered by Disqus
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)